• شهرک صنعتی شمس آباد، بلوار گلستان، خیابان گلشن 5، پلاک 8
  • 02156232204
لوگوی آذین وطن

تاریخچه سنگ های ساختمانی در ایران

تاریخچه سنگ های ساختمانی در ایران

تاریخچه سنگ های ساختمانی در ایران

استخراج سنگ در ایران به سال‌های بسیار دور باز می‌گردد. استفاده از سنگ‌ها در ساخت و ساز ساختمان‌های قدیمی نیز رواج زیادی داشته که از نمونه های بارز آن در بناهای تخت جمشید ، پاسارگاد، تخت سلیمان و بسیاری از بناهای ساسانی وبناهای اسلامی تا امروز قابل مشاهده است. همچنین بناهای بسیار قدیمی مدفون در خاک نیز نشان از قدمت استفاده از سنگ در تزیین ساختمان‌ها می‌دهد.

استخراج، اکتشاف، برش، حمل، ساب و مصرف سنگ‌های نما و ساختمانی ابتدا به روش سنتی انجام شده و به مرور پیشرفت‌های زیادی در این زمینه‌ها ایجاد شده است تا اینکه در دهه های اخیر تحولی اساسی یافته است.مهم ترین این تحولات، بکارگیری روش های مدرن در این صنعت معدنی است که با بکارگیری روش های مدرن، بدون انفجار واستفاده از ماشین آلات پیشرفته توانسته تولید و مصرف کمی و کیفی سنگ های تزیینی و نما را توسعه دهد.

یکی از افراد مهم در صنعت سنگ ایران قنبر رحیمی، معروف به ارباب قنبر می باشد که  به دلیل خدماتی که در خصوص کشف معادن و استخراج سنگ های معدنی و نما داشته اند پدر صنعت سنگ ایران به شمار می رود.وی متولد روستای سوه در استان اصفهان است. او معادن بزرگی از جمله عباس آباد، آتشکوه نیم ور و مرمریت جوشقان را کشف کرد.

ارباب قنبر قطعاتی از سنگ‌های تراورتن و جوشقان را برای برج آزادی اهدا کرده است که در مقاله آثار سنگی ایران به صورت کامل در مورد آن صحبت کردیم .هم اکنون مجسمه ارباب قنبر در یکی از میادین شهری ایتالیا به عنوان پدر سنگ ایران به نمایش گذاشته شده‌است. چونکه در گذشته سنگ ایران به شکل خام وارد ایتالیا شده  و بعد با ارزش افزوده قابل توجه به دیگر نقاط جهان و به نام سنگ ایتالیا صادر می گردید .

از دیگر افراد مهم در صنعت سنگ ایران می توان به  غفار داورپناه اشاره کرد که  در سال ۱۳۰۸ شمسی در سده اصفهان متولد شد و به دلیل حرفه پدرش از کودکی به سنگ‌تراشی روی آورد.مهم‌ترین اثر به جا مانده از او، برج آزادی در تهران است. کار انتخاب سنگ، برش و اجرا را او انجام داد و صنعت و هنر را درهم آمیخت.

 او به دنبال بدعت گذاری در صنعت سنگ، سنگ گرانیت را به بازار ایران عرضه کرد. او اولین کسی بود که در ایران گرانیت را برش داد و نمونه موزه میدان آزادی شاهد بر این ادعاست و به نوعی می توان او را یکی از بنیانگذاران سنگ بری نوین در ایران دانست.

اشتراک گذاری این مقاله

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.